logotype

Historie

De winkel is in de loop van de jaren een bekende plek geworden in Zeeuws-Vlaanderen. De geschiedenis gaat dan ook al terug tot 1972, toen broeder en zuster Koster het pand in Zandstraat nr 5 in bruikleen kregen van de gemeente Terneuzen. Dit was een onbewoonbaar verklaarde slagerswinkel.

Er werd via een telefonische hulpdienst aan evangelisatie gedaan en er werden langspeelplaten verkocht van christelijke artiesten. Na enige tijd werd het pand op nr 7 gekocht en hier werd een koffiebar geopend. Op zaterdagavonden werd er Bijbelstudie gedaan, veel gezongen en met elkaar gepraat.

In die tijd van flowerpower werden jonge mensen opgevangen en met het Evangelie bekend gemaakt. Na hun bekering werd een opbouwend boek aanbevolen ter ondersteuning van het geloof. Door dit werk ontstond een groeiende behoefte om mensen in Zeeuws-Vlaanderen van goede bijbelstudieboeken te voorzien.

In 1973 is nr 5 van de Zandstraat gesloopt en het naastliggende pand (nr 7) verbouwd tot boekwinkel. In dat jaar is de Evangelische Boekwinkel Oase ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Gedurende 23 jaar hebben broeder en zuster Koster samen met vrijwilligers de winkel gerund. Velen kwamen tot geloof en velen werden gezegend door de lectuur die verkocht werd.

Vanwege de leeftijd van broeder en zuster Koster werd gezocht en gebeden naar een opvolger en… gevonden. Via de Stichting Bijbelkiosk Arbeid, werd het beheer van Oase op 1 januari 1996 toevertrouwd aan beheerders echtpaar Marten en Jean Heeringa. Het pand werd volledig gerenoveerd en op 3 februari 1996 feestelijk heropend door het bestuur van de stichting Bijbel Kiosk Arbeid (kortweg BKA).

In de loop van de jaren kwamen er meer vrijwilligers bij. Met nauwelijks ervaring en scholing in boekverkoop, vertrouwden de medewerkers op God die dit op hun pad heeft gebracht. En dat doen zij nog steeds!

Mart Heeringa: “We hebben al die jaren gezien hoe God kan werken en als je daarop vertrouwt, dan verwonder je iedere dag weer over de dingen die werkelijk gebeurd zijn. We hebben geprobeerd om er met Gods hulp een oase van te maken, zowel in de winkel, in de tuin alsook in de sfeer. We hopen ook echt dat bezoekers dit als een oord van verkwikking mogen ervaren, wat ‘oase’ uiteindelijk ook betekent.

Gedurende 15 jaar hebben Mart en Jean Heeringa  samen met vrijwilligers de winkel gerund. Per 1 januari 2011 heeft het echtpaar Mart en Jean Heeringa het beheer van de winkel overgedragen aan het echtpaar Anton en Ruth Kroes. Ook zij willen samen met de vrijwilligers in Gods kracht dit werk voortzetten.

Het blijft ons gebed dat er nog velen hier tot rust, maar dan ook tot de werkelijke rust van de Heer mogen komen.”